komesarijat-za-izbeglice
28thAug

Komesarijat ponovo preti izbelgicama

Danas je Komesarijat za izbeglice sazvao stanare iz Ustaničke 244g, prognane iz Hrvatske, Bosne i sa Kosova, da im saopšti da ubuduće neće više pokušavati da ih izbaci na ulicu policijskom akcijom, već će ih finansijski kažnjavati dok se pod pritiskom dugova sami ne izbace na ulicu.

Na pojedinačnim sastancima koji su bili zakazani za danas na svakih pola sata počev od 8.30, Komesar za izbeglice Vladimir Cucić je pretio izbeglicama koje žive u Ustaničkoj 244g da će druge izbeglice, koje treba da se usele u ove stanove, protiv ovih prvih izbeglica pokrenuti tužbe za uzurpaciju, i da će istovremeno Opština Zvezdara pokrenuti postupke za naplatu troškova izvršenja, odnosno izbacivanja na ulicu koja su pokušana od 24. jula do 10. avgusta ove godine, i tokom novembra i decembra 2017. godine.komesarijat-za-izbeglice-sastanak-1

Cucić je izveo računicu da će svaka od izbegličkih porodica iz Ustaničke 244g, koje nemaju drugi krov nad glavom niti sredstva da ga obezbede, morati da plati odštetu od oko 6.000 evra, plus opštinske troškove od 5.000 do 50.000 dinara. Time ih je praktično osudio na odgovarajuće zatvorske kazne, jer o zaprećenim novčanim iznosima mogu samo da sanjaju, i da se u pola noći bude u goloj vodi. Da imaju te pare, odavno bi sebi našli drugi krov nad glavom i izbegli bi život pod svakodnevnom pretnjom izbacivanja na ulicu.

Skrećemo pažnju javnosti da Komesar za izbeglice nema vlast ni da odlučuje o tome šta će preduzeti izbeglice koje treba da se usele u stanove u Ustaničkoj 244g, ni da u ime opštine Zvezdara vrši naplatu troškova izvršenja; kao i da su današnje pretnje izbeglicama koje žive u Ustaničkoj 244g izgovorene u prostorijama državne ustanove čiji je zadatak da brine o izbeglicama, u radno vreme Komesara i njegovih služebenika, u ime i za račun svih nas.

Izbeglice iz Ustaničke smo branili u do sada najvećoj i najzahtevnijoj akciji koja je trajala tri nedelje, uprkos kordonima policije i hapšenjima, i uprkos lažima propagandne mašinerije vlasti. Isuviše toga smo prošli zajedno sa stanarima da bismo ustuknili pred današnjim pretnjama.

SPREČIMO PROGON PROGNANIH!

Leave a Comment