ubistvo-investitora-vozdovac-stojanka-stojanovic
6thSep

Samo ujedinjeni protiv tlačitelja

Saopštenje za javnost povodom ubistva investitora na Zvezdari

Od početka rada Združene akcije često stupamo u kontakt sa očajnim ljudima koji su u neravnopravnoj borbi sa investitorima i izvršiteljima, nudeći im združenu borbu i akciju kao alternativu njihovom očaju iz koga neretko proizlaze usamljeni činovi destrukcije i autodestrukcije.

U nedelju uveče Stojanka Stojanović je sa dva hica iz pištolja usmrtila Zorana Trifunovića, investitora koji je po svedočenju nje i njenog sina godinama pretio i šikanirao Stojanku iz prostog razloga što ona ne želi da mu proda plac na Bulevaru kralja Aleksandra. Trifunoviću je deset puta suđeno za različita krivična dela, počev od nanošenja lakših povreda do falsifikovanja, klevete i kršenja Zakona o izgradnji. Nije ni prvi put da teroriše stanovnike Zvezdare.

Trifunović je 2009. priznao da je naručio demoliranje porodične kuće Kostovski pri čemu je unajmio malu vojsku od 25 batinaša prebila bračni par koji se u njoj zatekao. Iako nije prva, Stojanka je poslednja žrtva jednog tipičnog predstavnika novoformirane klase mafijaša-kapitalista.

Stojanka je, pre nego što je pribegla nasilju, verovala da je iskoristi sva sredstva koja joj su joj stajala na raspolaganju – pokrenula je tužbu, podnela žalbu opštini, žalila se Vladi. Izneverena od strane institucija, saterana u ćošak, presudila je investitoru sama. Sebi je uskratila godine života koje će provesti u zatvoru zbog čoveka koji je davno trebao biti u njemu. U proteklih osam meseci u Srbiji 27 radnika i radnica je izgubilo život, trećina njih na gradilištima. U istom periodu desetina ljudi je sebi oduzelo život zbog dugova za komunalije. Dok se kraj jednog investitora posmatra kao ubistvo brojne smrti radnika se otpisuju kao tragične nesreće.

Privid jednakosti u kapitalizmu se jasno otkriva kada shvatimo da se za prvo ide u zatvor, a za drugo prolazi nekažnjeno. Nestankom jednog investitora, nažalost, neće nestati investitorski model gradnje. Pored ucena i zastrašivanja tržište pokazuje svoju vidljivu ruku kada je potkopalo temelje 6 stanova u Dositejevoj ulici u Novom Sadu. Pre dva dana se navršila i decenija od rušenja objekata u Dubljanskoj u Beogradu kada je 5 porodica ostalo bez krova nad glavom pri još jednom sličnom potkopavanju – oni i dalje nišu obeštećeni.

Iskustvo je pokazalo da pobedu možemo odneti samo ujedinjeni u borben pokret, a jedan takav upravo pokušavamo da izgradimo u okviru Združene akcije Krov nad glavom. Zato pozivamo sve one koji su ispunjeni opravdanim besom da rešenje ne traže u usamljenim osvetničkim akcijama.

Jedino zajedničkom borbom možemo da okončamo vladavinu tlačitelja!

2 thoughts on “Samo ujedinjeni protiv tlačitelja”

  1. Investitor? To je pogresna rec za kriminalca, ucenjivaca, prevaranta i lopuzu koji uziva blagoslov i zastitu drzave dok vrsi radnje koje zakon uveliko tolerise, a sudovi ih retko resavalu u korist prevarenih gradjana. Korupcija i bezvlasce su gradjane doveli do ocajanja i naveli ih na samoodbranu, tj. na dela koja nikada ne bi cinili da nisu bili maltrtirani i svedeni na nivo roblja u Srbskom pravoudnom sistemu. Vlast podrzava i raspiruje korupciju i pljacku gradjana. Vlast je odgovorna.

    • Ustvari kriminalac je pogrešna reč za investitora, a korupcija pogrešna reč za kapitalizam.

Leave a Comment