23rdOct

Pobeda solidarnih!

Jutros smo bili rame uz rame sa Pavlovićima i njihovim komšilukom braneći taj jedan ar zemljišta koga su upravo solidarnost i osećaj pravde učinili tako velikim i neprocenjivim

Izvršenje, odnosno zakazano uklanjanje betonske ploče na koju je postavljen kontejner u kome živi porodica Pavlović – odloženo je! Građevinski inspektor opštine Zvezdara, za kojim su išli mehanizacija i veliki broj policajaca, koji je opkolio i zatvorio taj deo ulice Predraga Vasića, zatekao je pred tim skromnim domom neprobojni bedem – ceo komšiluk. U odbrani, koja je trajala od rane zore, priključili smo se i mi, aktivisti i aktivistkinje Združene akcije Krov nad glavom. Oživela je, ovog hladnog jesenjeg jutra, i prosto nas ogrejala vizija samoorganizovane i solidarne lokalne zajednice o kojoj smo sanjarili pre više od godinu dana kada smo se udružili u borbi za pravo na stanovanje.

Tročlanu porodicu sa Mirijeva čine Ljubiša, srčani bolesnik, koji je radio u Gradskoj čistoći i sada čeka invalidsku penziju, Ljiljana koja sprema stanove, i njihov sin Vlada, koji je takođe zaposlen u Čistoći. Nedaće su počele kada je Ljubiša, preko majke, nasledio deo parcele na placu, koji je deda zajedno sa ortacima prvobitno kupio i na njoj živeo 60ih godina. Parcelisanjem tog zemljišta, porodici Pavlović je pripala šestina placa. Baraka koja se tu nalazila srušena je 2015, a na njenom mestu su ostali temelji. Oni nisu legalizovani. Tokom dugogodišnjeg spora živeli su pod kirijom. Od letos žive u kontejneru koji je postavljen upravo na preostalim temeljima. Pošto dozvolu za sprovođenje kanalizacije nisu dobili od ostalih vlasnika na toj parceli, s kojima su u sporu, isključili su im i vodu.

Međutim, sećanje na kovača deda Tiku, čiji su Pavlovići naslednici, još uvek je živo u ovom beogradskom naselju. U senci svih tih višespratnica koje niču bez dozvola, čiji se stanovi prodaju i po nekoliko puta, za koju smo poverovali da je zamračila sve, pa i duše mnogih, nekada uspostavljena prijateljstva i sećanja ipak istrajavaju i povezuju ljude. Nasuprot nas našli su se oni koji su svoje ja potisnuli, zaodenuli i zamaskirali u nekakva rešenja, uniforme, tuđe odluke i interese. Jutros smo bili rame uz rame sa Pavlovićima i njihovim komšilukom braneći taj jedan ar zemljišta koga su upravo solidarnost i osećaj pravde učinili tako velikim i neprocenjivim.

Leave a Comment