25thJan

Solidarnost sa saborcima iz Marks21

Saopštenje povodom sukoba Dragana Đilasa i članova Marks 21

Povodom reakcija na sukob naših saboraca iz Marks21 sa Draganom Đilasom na protestu u subotu 19. januara, podsećamo javnost, i naročito Dragana Đilasa i Aleksandra Vučića, na notornu činjenicu koja je, iako očigledna i samorazumljiva, uspela da se zagubi u poplavi spinova – sukob se desio na protestu protiv vlasti Aleksandra Vučića. Tragikomedija u kojoj, uprkos jasnim i nedvosmislenim činjenicama, pristalice Dragana Đilasa napadaju aktiviste Marks21 da su Vučićevi „botovi“, dok ih Vučić i njegove pristalice „brane“ kao Đilasove „žrtve“, svedoči samo o katastrofalnom nivou javnog diskursa u našoj zemlji i odbijanju opozicije i vlasti da se bave egzistencijalnim problemima stanovništva Srbije.

Skrećemo pažnju javnosti na činjenicu da aktivisti i Marks21, protekle dve godine u okviru Združene akcije Krov nad glavom pružaju beskompromisan otpor nasilju vlasti nad najugroženijim građanima, i zbog toga sami trpe represiju. Tako je aktivista Matija Medenica uhapšen prilikom pokušaja sprečavanja rušenja jedinog doma porodice Radosavljević na Vidikovačkom vencu 15. jula 2017. godine, a protiv Uroša Stambolića  iz Marks 21 se trenutno vodi krivični postupak zato što su navodno „ometali pravdu“ pružajući solidarnu podršku porodici Ružić 6. decembra 2018. godine. Uroš je jedan od mladića kojima Dragan Đilas na snimku od 19. decembra psuje majku pedersku, da bi ga potom, zajedno sa ostalim aktivistima i aktivistkinjama, pristalice Saveza za Srbiju u medijima i na društvenim mrežama proglasile za „bota“, „sendvičara“, režimskog levičara, korisnog idiota…Iz istih krugova nedeljama slušamo kako je Srbija pre protesta „Jedan od pet miliona“ šest godina „spavala“. Nameće se pitanje da li su ovakve ocene plod puke neobaveštenosti, ili postoji razlog da se brojne društvene borbe u eri Vučića jednostavno prećute?

Pored brojnih radničkih i studentskih štrajkova i blokada, protesta penzionera, prosvetara, poštara, vojnika itd. traje i borba za krov nad glavom koja se intenzivirala donošenjem Zakona o izvršenju i obezbeđenju 2011. Sve se one vode zbog problema koji su postavljeni pre, a nastavljeni nakon  2012. godine. Bez razumevanja da je problem sistemski, nema ni govora o promenama.

Združena akcija Krov nad glavom je tri nedelje izlazila na proteste „Jedan u pet miliona“ sa ciljem da preko našeg letka i parola informišemo učesnike protesta o postojanju organizacije koja vodi aktivnu borbu protiv prinudih iseljenja. Šetali smo sa zahtevima da se uvede moratorijum na prisilna iseljenja i obezbede sigurni uslovi rada na gradilištima.

Rezultat naše intervencije su bili brojni pozivi ljudi iz cele Srbije do kojih je stigao naš kontakt a kojima je potrebna pomoć kako bi sačuvali svoje domove. Ipak, dok se delom kolone orila parola „Niko bez doma, krov nad glavom odmah!“ – organizatori protesta su bezuspešno pokušavali da osujete rasturanje našeg materijala koji mnogima može da pomogne da sačuvaju krov nad glavom. Naleteli smo i na negodovanje lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, koji se cinično osvrnuo na činjenicu da su nam strašnija ubistva radnika na gradilištima od njegove razbijene glave. Pre dve nedelje smo kao organizacija prestali da idemo na proteste, dok su naše parole nastavile da se čuju na ulicama.  

Oštro osuđujemo pisanja svih medija i političara – kako režimskih tako i opozicionih – koji su izvrtanjem i ignorisanjem činjenica pokušali da nanesu štetu ugledu članovima Marks21 koji svojim radom u našoj organizaciji godinama pružaju konkretan primer kako treba da se borimo za interese stanovništva ove zemlje!

U Beogradu, 25. januara 2019. godine

Združena akcija Krov nad glavom

Leave a Comment