16thFeb

Zahtevamo moratorijum na primenu Zakona o izvršenju i obezbeđenju!

ZAHTEVAMO MORATORIJUM NA PRIMENU ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU

Dok policija asistira Mirjani Dimitrijević, ko radi posao policije?

U ponedeljak 18.02.2019. izvršiteljka Mirjana Dimitrijević je zakazala iseljenje devedesetogodišnje Mare Džanković iz njenog doma u Sarajevskoj 67. Starica ima problem sa plućnom embolijom, 11. januara je otpuštena iz bolnice na kućno lečenje. Marina porodica je zamolila izvršiteljku za odlaganje iseljenja za 30 dana, dok se Marino zdravstveno stanje stabilizuje i prođe hladno vreme. Molba je odbijena.

Združenoj akciji se danas javila i Vesna Tomić iz Rakovice, kojoj ista izvršiteljka isti dan, u ponedeljak 18.02.2019. dolazi da popisuje imovinu. Vesna je još jedno “treće lice” čija su prava pogažena u izvršnom postupku, uredno je platila stan u kom živi od 2004. godine. Procesi u kojima štiti svoja prava su u toku.

U utorak 12.02.2019. je barem 15 policajaca više od tri sata obezbeđivalo ljude iz kancelarije Mirjane Dimitrijević, dok su procenjivali dom porodice Đurđeski na Konjarniku. Policija je najavila asistenciju Mirjani Dimitrijević i za ponedeljak.

Postavljamo javno pitanje i MUP-u Srbije: koliko pripadnika MUP-a će u ponedeljak raditi za Mirjanu Dimitrijević, i dok oni rade za Mirjanu Dimitrijević ko radi njihov posao?

Takođe, zahtevamo da Ministarstvo pravde i Komora javnih izvršitelja pribave i objave specifikaciju troškova iseljenja Dobrile Petrović iz njenog doma u Njeguševoj ulici na Vračaru. Kancelarija Mirjane Dimitrijević je troškove ovog iseljenja obračunala na 1.300.000 dinara, odnosno oko 11.000 evra. – broj predmeta ИИ 336/2017, međutim odbili su da Dobrili Petrović dostave specifikaciju troškova. Moguće je da su ovako veliki troškovi, koji padaju na teret dužnika – žene koja je izbačena na ulicu – zaista obračunati po zakonu i tarifniku, ali kada javni službenik obračuna 11.000 evra po zakonu i tarifniku i oduzme beskućniku 2/3 mesečnih primanja, i dužnik i javnost imaju pravo da znaju šta je sve uračunato u cifru za koju čak i od drugih izvršitelja čujemo da je neverovatna!

Mirjana Dimitrijević je za 20. mart 2019. godine zakazala iseljenje i porodice Vuksanović. Zahtevamo da Komora izvršitelja objasni javnosti, kako je moguće da u ovom slučaju dva izvršitelja zauzmu dijametralno suprotne stavove. Prva izvršiteljka zaustavila je izvršenje, uvažavajući protivljenje vlasnika idealnog dela GO Savski venac i privremenu meru potvrđenu od Apelacionog suda i unetu u katastar, iz koje se jasno vidi da je deo objekta izuzet od izvršenja. Poverioci su onda promenili izvršiteljku i angažovali Mirjanu Dimitrijević, koja je iz istih činjanica u istom predmetu odlučila da nastavi izvršenje i zakazala iseljenje porodice Vuksanović za 20. mart! Kako je ovakva situacija moguća ako izvršitelji, kao što nam se objašnjava iz Komore, “samo sprovode zakon”? Kako to privatni izvršitelji doprinose pravnoj sigurnosti ako donose odluke kako se njima svidi i sprovode ih zaštićeni policijom kao pretorijanskom gardom?

Proteklih dana nam se, više nego ikada, neprestano javljaju ljudi, poverioci, dužnici, kao i pojedini izvršitelji sa zastrašujućim tvrdnjama o narastajućoj epidemiji samovolje, pljačke i javašluka koje prouzrokuje primena Zakon o izvršenju i obezbeđenju. Zahtevamo od institucija da zaštite građane i javni interes tako što će odmah staviti moratorijum na primenu Zakona o izvršenju i obezbeđenju, do izmene Zakona kojom bi se sprečilo uvećavanje štete, koja je u velikom broju slučajeva već sada nenadoknadiva.

NIKO BEZ DOMA!

Združena akcija Krov nad glavom

 

Leave a Comment