iseljenje-aksentijevic-za-krov-nad-glavom
19thFeb

Odbranjen dom porodice Aksentijević

Stan porodice Aksentijević na javnoj licitaciji kupio je sin javne izvršiteljke.

Danas 19.2.2019. godine bilo je zakazano iseljenje porodice Aksentijević iz njihovog doma na Novom Beogradu u Bulevaru Arsenija Čarnojevića.

ZA Krov nad glavom javio se Dejan Aksentijević, koji nam se pridružio na odbrani iseljenja baka Mare prethodni dan, gde smo se upoznali i dogovorili da članovi Združene akcije dođu na iseljenje i pruže podršku porodici.

Čovek koji je kupio njihov stan na licitaciji je Đorđe Čolović, sin javne izvršiteljke za područje Višeg suda u Kragujevcu, Danice Čolović, za koju smo pronašli podatke i da je poverenica organizacione jedinice Komore izvršitelja iz Kragujevca i zamenica predsednika izvršnog odbora Komore.

Izvršitelj Aleksandar Vulović se pojavio u društvu ljudi iz njegove kancelarije, advokata kupca stana, bravara i ekipe za selidbe, ali bez podrške policije tako da izvršenje nije sprovedeno. Policija je došla naknadno i legitimisala članove naše organizacije i ostale prisutne. Izvršitelj je najavio da sledeći put dolazi u pratnji policije da sprovede iseljenje.

Dejan i Snežana Aksentijević u stanu žive od 2005. godine. Stan su otplaćivali putem stambenog kredita Hypo Addiko banke, koji je podignut u švajcarcima. Zbog stalnih promena uslova otplate i rate za kredit Aksentijevići su tužili banku za raskid ugovora na osnovu promena okolnosti pod kojima je ugovor potpisan. Nakon što su dobili veštačenje sudskog veštaka ekonomske struke da je dug dvostruko manji u odnosu na ono što banka potražuje, Addiko banka pokreće prodaju njihovog stana, za koji su do tada isplatili 87.000 eura.

Aksentijevići tvrde da banka nije imala pravo da proda njihov stan, kao i da je bilo različitih nepravilnosti u postupku zbog kojih su predali krivične prijave Višem javnom tužilaštvu i žalbe izvršitelju, Komori izvršitelja, Ministarstvu pravde, Višem sudu i Trećem osnovnom sudu u Beogradu.

Prvi razlog je što u ugovoru postoje dva korisnika, Dejan i njegova supruga, a založnu izjavu je dao samo Dejan. Takođe, supruga Snežana je kao korisnik ugovora i vlasnica 50% stana imala pravo preče kupovine, ali ona ne samo da nije pozvana na aukciju, nego nije ni bila obaveštena da se aukcija održava.

Još jedan propust koji se vidi na osnovu dokumentacije, u koju su aktivisti ZA Krov nad glavom imali uvid, je taj što se u zaključku javnog izvršitelja Aleksandra Vulovića od 16.3.2018 navodi da se Addiko banci nalaže da u roku od 8 dana od prijema zaključka, uplati 87.910 dinara na ime predujma zbog pripremanja i vođenja predmeta. Stan je na licitaciji prodat Đorđu Čoloviću, sinu javne izvršiteljke 15.11.2018, a iz priznanice se vidi da je Addiko banka uplatila troškove 16.11.2018, dakle dan nakon prodaje i sedam meseci nakon prijema zaključka. Advokatica porodice Aksentijević navodi da Banka u ovom procesu nije koristila druga sredstva izvršenja, kako bi namirila ostatak duga, a zloupotreba je i u tome što je prodajom ceo iznos uzela za sebe, iako joj ne pripada.

Aksentijevići očekuju da će, zbog navedenih nepravilnosti, prodaja njihovog stana biti poništena, kao i da će sve okolnosti oko javne licitacije i prodaje stana biti proverene u skladu sa načelom transparentnosti, imajući u vidu da je kupac sin javne izvršiteljke i funkcionerke Komore javnih izvršitelja Danice Čolović.

Združena akcija Krov nad glavom napominje da smo javno uputili zahtev Ministarstvu pravde da se uvede moratorijum na primenu Zakona o izvršenju i obezbeđenju do izmene. Takođe smo navedenom ministarstvu i Komori javnih izvršitelja tražili da se objavi troškovnik vezan za slučaj iseljenja Dobrile Petrović na Vračaru, a sada dodajemo da je zbog načela transparentnosti važno i da se objavi dokumentacija vezana za prodaju stana porodice Aksentijević.

3 thoughts on “Odbranjen dom porodice Aksentijević”

  1. Da li je ova porodica prestala da otplacuje kredit kad je podigla tuzbu protiv banke ? Ili tek kada je prvostepeni sud doneo odluku da se ugovor sa bankom raskine (shvatila sam da se tako desilo) ?

  2. Treba ukinut ove lopove izvrsitelje i proterat strane banke koje rade nepravilno i na stetu gradjana i drzave. Ovo treba u radit pre nego sto ovakvi postupci ne primoraju narod da svoju imovinu i porodicu pocnu braniti oruzjem…

  3. Ona je bivša poslanica i sada zaposlena u Min. Njega zaposlila u Skupštini. Preko 200.000 prihoda. Blam. Zapucali visoko

Leave a Comment