odbrana-baka-mare-zdruzena-akcija-krov-nad-glavom-durmitorska
27thFeb

Odbranjena baka Mara drugi put

IZVRŠITELJ DOŠAO SA POLICIJOM I MEDICINSKIM TEHNIČAREM

Danas (27.2.2019) u 7 sati ujutru policija je blokirala zgradu i deo Durmitorske ulice, kako bi se sprovelo iseljenje baka Mare Džanković. Solidarni građani su se okupili u 6 ujutru i stali na stepenice ispred Marinog Stana.

Izvršiteljka Mirjana Dimitrijević je pokušala nenajavljeno u 7 sati da upadne sa policijom i medicinskim tehničarem u stan, a kako smo saznali na licu mesta – ideja je bila da se obije brava, uđe u stan i sedira starica od 90 godina, a da se nakon toga odveze kolima hitne pomoći, verovatno u dom.

Marinu ćerku nismo mogli da dobijemo na telefon, a za samo iseljenje i agoniju kroz koju prolazi njena majka saznala je putem interneta, jer su aktivisti Krova nad glavom uživo prenosili ceo događaj. Ona je privatnoj izvršiteljki Mirjani Dimitrijavić pre deset dana poslala molbu za odlaganje iseljenja za 30 dana uz svu medicinsku dokumentaciju i preporuke lekara. Na taj zahtev nije odgovoreno, a umesto toga u ranim jutarnjim časovima pokušan je upad u Marin stan.

Ono što je jako važno i ono što molimo medije da istraže je da li je bila angažovana socijalna služba, da li je istinita nezvanična informacija da je medicinski tehničar iz Urgentnog centra bio zadužen za sediranje Mare Džanković, kao i šta je planirano da se uradi sa nepokretnom ženom, nakon što se iznese iz stana?

Ova pitanja ćemo poslati i Ministarstvu pravde, Komori javnih izvršitelja i Kliničkom centru Srbije.

Podsećamo da se baka Mara iseljava zbog privatnog duga, koji porodica ne spori i pristali su da napuste stan. Od izvršiteljke su, na preporuku lekara, tražili da se odloži iseljenje, jer je žena imala plućnu emboliju, operisana je i trenutno nepokretna leži u krevetu.

Razlog za ovako hitan postupak i iseljenje na ovaj način možemo naći u insistiranju izvršnog poverioca da se što pre uvede u posed. Žena koja je poverilac u ovom slučaju je vikala na policiju i izvršitelja iz kancelarije Dimitrijević, a na videu smo mogli videti kako kupci stana verbalno napadaju izvršitelja i zahtevaju da nas skloni i sprovede izvršenje.

poverilac-napada-izvrsitelja-zdruzena-akcija-krov-nad-glavomGospođa u roze jakni je okupljenjim građanima rekla „Vodite je kući (baka Maru) ako vam treba“ i „Vi ste naduvane budale“.

Nakon dva sata pregovora i rasprave, policija je otkazala izvršenje i zakazala sastanak sa Marinom ćerkom, kako bi se dogovorio datum predaje stana.

Marina ćerka nam je rekla da je u novembru 2018. godine predat i zahtev za otkljanjanje nepravilnosti, jer prodaja stana nije obavljena na zakonski dozvoljen način i uopšte nije održana druga licitacija. Iz Ministarstva pravde su rekli da ne mogu da odgovore na ovo, jer čekaju da se izjasni Mirjana Dimitrijević, što se do danas nije desilo.

Zahvaljujemo se svim okupljenim građanima, koji su pokazali solidarnost danas. Posebno se zahvaljujemo dobrim ljudima koji su nas obavestili o ovom događaju, kao i ekipi portala „Espreso“ koja je bila sa nama od 6 ujutru i prenosila vesti tokom celog trajanja događaja.

ZAHTEVAMO od Komore izvršitelja i Ministarstva pravde da reaguju i rasvetle šta se desilo danas u Durmitorskoj ulici i da provere da li je bilo nepravilnosti u ovom nehumanom pokušaju upada u stan Mare Džanković.

Ove institucije nisu odgovorile na dopis Krova nad glavom, vezan za prikupljanje dokumentacije u predmetu Dobrile Petrović i naplaćenih 11.000 evra od strane kancelarije Dimitrijević, pa je naša organizacija poslala zahtev za informaciju od javnog značaja PR javnom izvršitelju Mirjani Dimitrijević, gde se traži da se dostavi specifikacija troškova iz ovog predmeta.

NIKO BEZ DOMA!

 

Leave a Comment