31stMar

Berlin na korak od eksproprijacije 200.000 stanova

Skupljanje potpisa za referendum o eksproprijaciji 200.000 stanova u Berlinu počinje u aprilu.

Inicijativu za eksproprijaciju je pokrenula platforma Expropriate Deutche Wohnen & Co. koja je osnovana 2018. i od tada okuplja radikalne stambene organizacije i inicijative koje godinama unazad vode bitku za pristupačno stanovanje u glavnom gradu Nemačke.

Na meti referenduma se nalazi 10 velikih vlasnika nekretnina koji u svom posedu imaju preko 3000 stanova. Najveća od njih je Deutche Wohnen koja poseduje preko 110.000 stanova. Ova kompanija, koja je samo 2017. inkasirala 2.8 milijardi eura, je postala sinonim za stambenu krizu u Berlinu.

Cilj referenduma, koji po nekim anketama podržava 55% građana Berlina, je da se oduzeti stanovi pretvore u pristupačno socijalno stanovanje. Ukoliko bude uspešan, ovaj potez može da obuzda cene kirija koje su u proteklih 10 godina skočile za 100%.

Razlog za ovu inicijativu je i činjenica da vlasnici nekretnina drže stanove van tržišta i na taj način podižu cene rente. U gradu u kome između 6000 i 10.000 ljudi živi na ulici, mnogi ne mogu priušte da iznajme stan te žive po hotelima, kod prijatelja i rodbine. Kompanije poput Deutsche Wohnen-a vešto koriste ovu krizu kako bi na njoj zaradile.

Upravo su ove kompanije te koje su profitirale tokom talasa privatizacije javnih dobara koji je zahvatio Berlin nakon pada Berlinskog zida. Polovina električne mreže je privatizovana 1997 dok je gradski vodovod otišao na doboš dve godine kasnije. Između 1998. i 2004. grad je prodao 200.000 socijalnih stanova po prosečnoj ceni od 30.000 eura.

Ipak, sve teži uslovi života i katastrofalni rezultati privatizacije su doveli do raširenog otpora. 2013. godine vodovod je ponovo nacionalizovan dok samoorganizovani kolektivi nastavljaju da vode borbu protiv privatizacije javnih površina i protiv prinudnih iseljenja. Ukoliko referendum bude uspešan građani Berlina će primorati krupni kapital na još jednu koncesiju.

 

Krov nad glavom

Leave a Comment