2ndApr

Policija i hitna pomoć nasilno iselili staricu od 90 godina

 

 Jutros oko 7 sati nasilno je iseljena Mara Džanković (90) iz Beograda. Izvršiteljka Mirjana Dimitrijević je nenajavljeno, uz asistenciju policije i službe Hitne pomoći, sprovela iseljenje koje je sprečavano 2 puta, prvo 18. februara, a drugo –  nenajavljeno – 27. februara. Radnici socijalne službe nisu bili prisutni. Prethodno je dogovoreno sa poveriocima da se dozvoli baka Mari da ostane do 10. aprila, ali je to izgleda bila obmana kako bi se izvršenje konačno sprovelo.

Danijela, Marina ćerka, nas je pozvala oko 7 i 10, ali joj je tokom razgovora sa našim aktivistom oduzet telefon. Prema svedočenju komšija koje možete pogledati na našoj FB stranici, shvatili smo da joj je policija oduzela telefon i privela je. Komšije kažu da je Danijela provela 3 sata u policijskom vozilu poznatom kao ’’marica’’. Dok je ona bila u marici, njenu majku su policajci i Hitna pomoć izneli iz stana uz njeno protivljenje. Komšije kažu da se čulo vrištanje i da su reagovali, a da im je policija pretila privođenjem. U ovom trenutku ne znamo šta se dešava sa Marom Džanković, osim da je odvedena u bolnicu. Njena ćerka je u trenutku pisanja ovog saopštenja još u policijskoj stanici. Naši aktivisti su pokušali da u policijskoj stanici saznaju razloge njenog zadržavanja ali su policijski službenici odbili da odgovore.

Združena akcija Krov nad glavom osuđuje postupanje policije,  a posebno lekara Hitne pomoći. Smatramo da su lekari pregazili svoj kodeks, jer su iskoristili svoja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. Sada nam je više nego ikad potreban moratorijum na primenu Zakona o izvršenju i obezbeđenju, kako bi se prekinulo nanošenje nenadoknadive štete pojedincima i društvu.

Leave a Comment