25thApr

Notr Dam bez krova – i mi smo!

Stambena organizacija DAL – Droit Au Logement (Pravo na stanovanje) je 22.4. zajedno sa iseljenim porodicama i beskućnicima organizovala protest ispred katedrale Notr Dam u Parizu.

Protest pod sloganom “Naša dama je bez krova – i mi smo” organizovan je kako bi se skrenula pažnja na 49 ugroženih porodica koje su početkom 2019. okupirale sportsku salu u centru Pariza zahtevajući pristojan smeštaj. DAL zahteva da se poštuje zakon koji omogućava državi rekviziciju privatnih objekata koji se duži niz godina ne koriste kako bi se namirile potrebe za stambenim prostorom.

Dok vlast ignoriše siromašne i beskućnike, korporacije su se mobilisale nakon požara u katedrali i za 24 časa prikupile preko milijardu evra za njenu obnovu. Donacije koje će Eplu, Dioru, Šanelu, Dizniju i drugima obezbediti poreske olakšice od 60% za ovu godinu. Naizlged nesebični čin filantropije ima za cilj pljačku javne kase zarad daljeg bogaćenja bogatih.

Iako je Emanuel Makron obećao da će rešiti problem beskućništva 2017. njegov mandat je obeležen socijalnim nemirima i štrajkovima studenata i radnika koji su na udaru njegovih politika. Vrhunac nezadovoljstva predstavljaju protesti Žutih prsluka koji 23 subote zaredom okupljaju narodne mase širom Francuske u koordinisanom naporu da se izbore za svoja socijalna i ekonomska prava. Njihovi zahtevi su dočekani gumenim mecima, suzavcem i vodenim topovima. Policija je do sada privela 20.000 protestanata dok su desetine ostale bez oka i šake 14 ljudi je izgubilo svoje živote u talasu policijskog nasilja koje ima za cilj da uguši proteste.

 

Združena akcija Krov nad glavom 

 

Leave a Comment