dobrila-petrovic-gradonacelnik-zdruzena-akcija-krov-nad-glavom
26thApr

Gradonačelnik Radojčić dve nedelje ignoriše Dobrilu Petrović

Dobrila Petrović je, zajedno sa svojom ćerkom i dvoje maloletnih unuka, izbačena iz svog stana u oktobru 2017. godine. Prinudno iseljenje je trajalo preko 12 sati. U  njemu je bilo angažovano preko 30 pripadnika policije. Socijalni radnici su pretili da će decu Dobriline ćerke Snežane poslati u prihvatilište, ukoliko ne napuste stan u kome su živeli pola veka. Nakon višečasnovnog pritiska, porodica je bila primorana da napusti stan.

Budući da je ovo bilo prvo iseljenje koje je odjeknulo u medijima jer se u Njegoševoj 65 okupilo preko 100 građana, vladajuća stranka je odlučila da izigrava spasioca u krizi koju su sami proizveli svojom politikom. Opštinski odbor SNS-a je objavio u svim medijima da na godinu dana pokriva troškove stanarine porodice Petrović u iznajmljenom stanu. Kada je godinu dana prošlo, institucije su jednostavno odbile da se bave rešavanjem problema ove porodice i prepustili ih samima sebi.

Dobrila se obratila na sledeće adrese: Ministarstvo pravde, Sekretarijat za imovinske i pravne poslove, Sekretarijat za socijalnu zaštitu, Generalni sekretarijat predsednika republike, Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo za rad, zapošljavanje i boračka pitanja, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Odbor za ljudska i manjinska prava Narodne skupštine, Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, inforastrukturu i telekomunikacije, Zaštitnik građana, Kancelarija Saveta Evrope Beograd, Visoki savet sudstva, Uprava za zajedničke poslove republičkih organa (dopisi Nikoli Selakoviću i Zorani Mihajlović). Hladnokrvni odgovori Gradske uprave su da bi bilo najbolje da Dobrila Petrović i njena ćerka odu u Prihvatilište za odrasle, a deca u Prihvatilište za decu.

Osim što su izbačeni na ulicu, porodica Petrović je prinuđena da plati troškove iseljenja koji iznose 11 hiljada evra. Izvršiteljka Mirjana Dimitrijević naplaćuje taj trošak tako što uzima polovinu Dobriline penzije. Mirjane Dimitrijević izmišljanjem nepravilnosti u zahtevu izbegava da dostavi specifikaciju troškova. Do nas je došla informacija da je, između ostalog, jedan od troškova bio dovođenje veterinara na iseljenje, iako porodica nije imala kućnog ljubimca.

U petak 12. aprila, nakon slučajnog susreta na ulici, gradonačelnik Zoran Radojičić je, zajedno sa službenicama svog kabineta obećao da će kontaktirati Dobrilu Petrović kako bi se videlo šta su moguća rešenja za situaciju. Prošle su dve nedelje, a na Dobriline pozive službenice kabineta gradonačelnika nisu odgovarale uprkos obećanju.

Dobrila Petrović i njena kćerka Snežana su samo jedne u nizu samohranih majki koje su, nakon izbacivanja na ulicu, primorane da se snalaze kako znaju i umeju zbog toga što sistem nema (niti želi da ima) odgovor na pitanje GDE DA, POSLE ISELJENJA, IDU LJUDI KOJI NEMAJU GDE?

Zahtevamo moratorijum na iseljenja i, u svetlu dolazeće izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju, insistiramo: jedini dom ne sme biti predmet izvršenja!

Leave a Comment