14thMay

Crvena zvezda pokušava da iseli radničku porodicu

Saopštenje povodom stambene situacije porodice Lazić 

Nadomak stadiona FK Crvene zvezde nalazi se baraka koju od autobuske stanice na Bulevara oslobođenja razdvaja metalna ograda. U ovoj trošnoj kući stanuje Rajko Lazić sa svojom suprugom Anom i dvoje punoletne dece. Baraka je izgrađena 1958. u sklopu radničkog naselja koje je pripadalo građevinskom preduzeću Partizanski put koje je tada učestvovalo u radovima na izgradnji stadiona Rajko Mitić. Više od pola veka nakon kraja radova i četiri godine nakon što je Partizanski put otišao u stečaj 2015. porodicu Lazić na ulicu pokušava da isteraju uprava Marakane i stečajni upravnik Partizanskog puta.

Crvena zvezda je od Partizanskog puta na korišćenje dobila zemljište na kome se nalazi baraka porodice Lazić ugovorom iz 2002. Partizanski put tim ugovorom bio obavezan da ukloni barake sa sporne parcele. Partizanski put je tokom narednih godina nudio Rajku Laziću baraku u izbegličkom naselju, nedovršen stan u Obrenovcu i  konačno garažu Borči koja uopšte nije bila u vlasništvu Partizanskog puta – Rajko je prozreo kroz pokušaje prevare i odbio ova neadekvatna rešenja.

Crvena zvezda je 2007. pokrenula tužbu pred Drugim opštinskim sudom protiv Partizanskog puta koji nije ispunio ugovorne obaveze i uklonio barake u predviđenom roku. U istoj tužbi Zvezda traži od suda da Rajku i njegovim komšijama naloži da se isele iz baraka. Sud je potvrdio tužbu protiv Partizanskog puta i njihovu obavezu da preduzeće ukloni barake. Ipak, tužba protiv radnika je odbijena kao neosnovana zbog toga što Zvezda ne raspolaže barakama već zemljištem. Narednih godina u više navrata Partizanski put bez uspeha pokušava da iseli Rajka kako bi se srušile barake.

Rajko je u Partizanskom putu radio gotovo 40 godina – od 1976. kada se uselio u baraku kao rukovodilac građevinskih mašina, do 2015. kada preduzeće odlazi u stečaj. Tokom 2011. godine kao predsednik sindikata učestvuje u štrajku radnika koji su zahtevali da se poništi kriminalna privatizacija. Nakon tromesečne obustave rada, blokada i protesta borbeni radnici su primorali državu da poništi privatizaciju tokom koje je novi vlasnik otuđio mašine i drugu imovinu preduzeća. Ipak, to nije bilo dovoljno da se otuđena sredstva vrate a Partizanski put 2015. odlazi u stečaj kao državna firma. Do stečaja nije obezbeđen smeštaj za Rajka kao ni za dvojicu njegovih kolega koji su živeli u baraci pored njegove. Preduzeće je Rajku ostalo dužno ne samo za smeštaj već i 1.300.000 dinara u zaostalim platama.

 

Nakon odlaska preduzeća u stečaj, stečajni upravnik odbija da obezbedi smeštaj za Rajka i njegove komšije. Same barake ne ulaze u stečajnu masu preduzeća što praktično znači da ostaju u pravnom vakumu. Nakon stečaja kreću pritisci od strane uprave stadiona da se Rajko iseli. Isključene su mu struja i voda. Stižu i telefonske pretnje da će porodica biti izbačena na ulicu. Nuđena mu je cifra od 6000 evra da sa porodicom napusti objekat. Rajkove komšije su prihvatili po 4000 evra u decembru 2018. od Zvezde i time se praktično odrekli svog stambenog prava a njihove barake porušene. Rajko je odbio da proda svoje pravo na dom za par hiljada evra i nastavlja da živi u baraci bez struje i vode.

Apelujemo na upravu Marakane da odustane od progona radnika koji je radio u preduzeću koje je doprinelo izgradnji ovog fudbalskog stadiona i da svoju saglasnost da porodica Lazić dobije priključak za struju i vodu. Takođe, apelujemo na stečajnog upravnika Budimir Mrđovića da prestane da ignoriše potraživanja porodice Lazić i reši stambeno pitanje porodice koja već 40 godina živi u „privremenom smeštaju“. Pozivamo na sve građane a posebno ljubitelje fudbala, da se odazovu na poziv odbrane porodice Lazić u slučaju prinudnog iseljenja!  

Niko bez doma!

 

 

Leave a Comment