3rdJun

Baka-Mara Džanković podnela krivičnu prijavu protiv poverilaca

Pre dva meseca javnost Srbije je potreslo brutalno prinudno iseljenje Mare Džanković, starice kojoj su u 94. godini života policajci sa Savskog venca po naređenju javne izvršiteljke Mirjane Dimitrijević nenajavljeno upali u stan u Sarajevskoj ulici, i izbacili na ulicu nju i njenu ćerku ne dozvolivši im da ponesu ni lekove i lične stvari. Nakon što je preživela izbacivanje iz svog doma, baka-Mara je doživela još jedan šok kada je njena ćerka Danijela 23. aprila preuzela od javne izvršiteljke Mirjane Dimitrijević Zaključak o utvrđivanju troškova izvršnog postupka, iz kog su Mara i Danijela saznale da su se od prodaje njihovog doma naplatila tri, umesto dva poverioca, i da su oštećene za 20 hiljada evra! Naime, poverioci Vesna Mijatović i Sanja Milićević su javnoj izvršiteljki jedno potraživanje predstavile kao dva. Odmah sledećeg dana, Mara i Danijela su podnele Mirjani Dimitrijević zahtev za otklanjanje nepravilnosti, na koji su dobile odgovor da se obrate policiji i tužilaštvu, odnosno da javna izvršiteljka nema ovlašćenja da im pomogne.

Mara Džanković je protiv poverilaca Vesne Mijatović i Sanje Milićević podnela krivičnu prijavu za krivično delo prevare, za koje je zaprećena kazna zatvora do deset godina zatvora. Posle svega što su preživele, predstoji im dug put da dokažu prevaru.

Ovo je samo još jedan u nizu slučajeva koji pokazuju da Zakon o izvršenju i obezbeđenju pogoduje isključivo prevarantima i da obični građani nemaju nikakve efektivne pravne mehanizme da se zaštite od pljačke. Potpuno je neprihvatljivo da javna izvršiteljka Mirjana Dimitrijević ima moć da komanduje policiji da se brutalno obračunava sa nemoćnima, a da potom sleže ramenima na činjenicu da je poveriocima naplatila 20 hiljada evra više nego što im pripada. U pitanju je sistemski problem koji se neće rešiti samo krivičnom odgovornošću prevaranata. Važno je da krivci budu kažnjeni i da se žrtve obeštete, međutim još je važnije da se Zakon o izvršenju i obezbeđenju hitno promeni tako što će se obuzdati samovolja izvršitelja. Promene koje je Ministarstvo pravde iznelo u Nacrtu izmena i dopuna ZIO neće sprečiti da se ovakve prevare ubuduće događaju. Naprotiv, ukoliko se Nacrt usvoji kontrola rada javnih izvršitelja biće još manja, a ovakve prevare će biti svakodnevne.

 

Združena akcija Krov nad glavom

Leave a Comment