8thJun

Napadnuti aktivisti ZA “Krov nad glavom” u Novom Sadu!

Juče 6.7. između 18:30 I 19:00 časova ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu naši aktivisti, studenti, Marko Đelević i Mihajlo Nikolić mučki su napadnuti metalnim šipkama i bokserima od strane dvojice nepoznatih maskiranih napadača, naočigled brojnih prolaznika.

Naša dva člana su u popodnevnim časovima bila na protestu protiv seče drveća i za očuvanje parkića na uglu Stražilovske i Maksima Gorkog nakon čega su se uputili ka Filozofskom fakultetu. Prolazeći kroz kampus oni su primetili dva sumnjivo obučena lica (nosili su kačkete i imali su kompletno crne trenerke, zakopčane do kraja, iako je napolju bilo preko 30 stepeni) kako ih posmatraju stojeći pored izlepljenih plakata “Srpske desnice”. Nakon toga napadači su počeli da ih prate do zgrade fakulteta. Nakon što su Mihajlo i Marko izašli iz fakulteta i uputili se kući, u neposrednoj blizini fakulteta, napadači su im pritrčali i bez reči su počeli da ih udaraju šipkama i bokserima po glavi. U pitanju su bila starija lica između 35 i 40 godina. Tom prilikom, dok su se branili od udaraca, Marku je na dva mesta bokserom razbijena glava a takođe ima i povrede na rukama i leđima, dok je Mihjalu slomljen zub, napukla mu je arkada i ima nekoliko većih hematoma po celom licu. Isti napadači su, kako nezvanično saznajemo, primećeni kako u kampusu lepe plakate „Srpske desnice“.

Svima je poznato da je „Srpska desnica“ podružnica Srpske napredne stranke i režima, koja za njih obavlja prljave poslove. Ovim napadom na najbolji način se razotkriva prljava uloga raznoraznih desničarskih organizacija koje pod direktnom kontrolom Srpske napredne stranke i režima služe za obračun sa neistomišljenicima i ljudima koji se bore za bolje i pravednije društvo. Ovaj napad je dobar primer šta nam donosi povećanje represije i rešenost države da kriminalizuje solidarne građane donošenjem novog zakona o izvršenju i obezbeđenju. Krvave glave naših aktivista najbolji su dokaz neophodnosti borbe protiv onih koji profit i moć stavljaju ispred života svih nas. Podsećamo da su naši članovi Marko i Mihajlo danas učestvovali u odbrani porodice Ninić od iseljenja iz jedinog krova nad glavom. Ovakvi napadi na naše članove i našu organizaciju, kao i bilo kakvi novi zakoni i kriminalizacija solidarnosti neće nas sprečiti da se borimo za pravo svakog čoveka da ima krov nad glavom.

One thought on “Napadnuti aktivisti ZA “Krov nad glavom” u Novom Sadu!”

Leave a Comment