19thOct

Obustavljena sva prinudna iseljenja u Budimpešti

Prvi potez novoizabranog gradonačelnika Budimpešte, Gergelja Karačonja, bilo je stavljanje moratorijuma na sva prisilna iseljenja u glavnom gradu Mađarske u kome je prošle nedelje levo-liberalna opozicija odnela pobedu nad Fidesom – partijom Viktora Orbana.

Kao razloge za ovaj potez Karačonj novodi sledeće: „Stanovanje je osnovno ljudsko pravo i zadatak nam je da u narednim godinama, zajedno sa gradskim opštinama izradimo jednu mrežu zaštite, koja će omogućiti ostvarenje naše moralne obaveze, a to je grad u kome se međusobno poštujemo a ne činimo jedni druge beskućnicima.“

U junu 2018. Mađarski parlament je izglasao izmene Ustava među kojima se našla i sledeća odredba. „Stalno boravište na javnom prostoru je zabranjeno“. Jednom obmanjujućom rečenicom  beskućništvo je kriminalizovano. Preko 10.000 beskućnika koji luta ulicama Budimpešte je prisiljeno da se evakuiše iz gradskog jezgra, pod pretnjom zatvorske kazne.

Iako je Viktor Orban u Srbiji prepoznat kao čovek koji je rekao „ne MMF-u“, njegova autoritarna vladavina je zacementirala je dominaciju finansijskog i industrijskog kapitala u Mađarskoj. Deložacije su postale svakodnevna pojava dok je u decembru 2018. na snagu stupio Zakon o radu koji su radnici i sindikati ocenili kao „robovski“ a koji omogućava poslodavcima da zahtevaju 400 prekovremenih sati rada godišnje od svojih zaposlenih – sa odloženom naknadnom dotri godine. 

Zabrana prinudnih iseljenja, ulaganje u društvene i socijalne stanove, subvencionisanje zadružne stanogradnje su koraci koji i u Srbiji mogu da dovedu do sistema stanovanja koji je isklesan prema potrebama ljudi a ne potrebama profita.

Leave a Comment