5thDec

Protest: STOP RUŠENJU LJUDSKIH ŽIVOTA

  15. oktobra ove godine gradske vlasti su brutalno srušile jedini dom porodice Osman na Dorćolu, nakon što su ga izbrisale iz katastra. Tokom rušelja, naterali su hitnu pomoć da na nosilima izbaci bolesnu staricu, koja je nedugo nakon toga preminula.
  6. oktobra preminuo je Aleksandar Demše: pozlilo mu je kada je dobio rešenje o rušenju svoje kuće na Zemunu.
  9. septembra, u Novom Sadu policija je upala u stan Slobodanke Ninić i polomila joj ruku. Dom porodice Ninić otet je zbog dve zakasnele rate kredita.
  22. novembra, Predrag Kocić je doživeo moždani udar kada je izvršitelj došao da izbaci njegovu porodicu iz njihovog jedinog doma – u pratnji policije i privatnih batinaša za kojima postoje poternice. Na sreću, solidarni građani i aktivisti su sprečili iseljenje. Kocići su nedužne žrtve organizovanog kriminala.

  Ove tragedije i povrede su samo vrh ledenog brega kad je reč o otimanju domova zarad izvršiteljskog ili investitorskog profita. Ljudi kojima preti prisilno iseljenje trpe nezamisliv teror i posledice po zdravlje. Bezbroj porodica širom Srbije žive u strahu da će biti izbačene na ulicu zbog zloupotreba izvršiteljskih privilegija ili zbog novih „investicionih“ projekata.

  Od 1. januara na snagu stupa novi Zakon o izvršenju; zakon koji ne samo što ne štiti pravo na dom, nego predviđa drakonske kazne za građane koji solidarno brane porodice od nasilnih iseljenja, a žrtvama prevare nalaže da same plaćaju naduvane troškove sopstvenog izbacivanja na ulicu!

  Dokle god se ne ujedinimo u solidarnosti i ne stupimo u zajedničku borbu za pravo na dom, ničiji krov nad glavom neće biti siguran!

  Naši zahtevi su:

  1. Pravda za porodicu Osman
  2. Moratorijum na sva prisilna iseljenja i rušenja
  3. Obeštećenje za porodice nastradalih i za pretrpljene fizičke i psihičke traume usled prisilnih iseljenja
  4. Adekvatan smeštaj za sve žrtve prisilnih iseljenja
  5. Hitno povlačenje novog Zakona o izvršenju i zakonsku zaštitu jedinog doma
  6. Hitno pokretanje društveno odgovorne stambene politike i socijalnog stanovanja

  Deseti decembar obeležava se kao Dan ljudskih prava. A ako ljudima nisu obezbeđeni elementarni uslovi za dostojanstven život, bilo kakva priča o ljudskim pravima je besmislena.

  Dođite da zajedno poručimo da krov nad glavom nije roba nego osnovno ljudsko pravo, i da ne sme biti plen za izvršitelje i investitore!

  Utorak, 10. decembar, u 18 časova, ispred Gradske skupštine.

   

  NIKO BEZ DOMA!

  Leave a Comment