10thDec

Batinaši maltretirali porodicu tokom popisa imovine

U petak 6.12.2019. na imanju Ranka Filipovića u Aleksincu su se pojavila sedmorica maskiranih muškaraca predvođena pomoćnikom javnog izvršitelja iz Niša, Miljana Trajkovića.  Nenajavljeni, bez policijske pratnje, upali su na imanje i počeli da popisuju imovinu koja se nalazila u dvorištu. Potom su ušli u štalu gde se nalaze životinje koje porodica drži za potrebe sopstvene ishrane. Popisali su kravu, svinje, koze i živinu. Kada je Rankov šesnaestogodišnji sin pokušao da snimi popis svojim telefon jedan od maskiranih muškaraca se približio detetu i uperio mu suzavac u oči, preteći da će ga isprskati ako ne prestane da snima. Preplašen i uplakan, dečak je uspeo da napravi samo jednu fotografiju pre nego što je prisiljen da skloni telefon.

Šta je dovelo izvršitelje na imanje porodice Filipović? Pre četiri godine Rankov komšija Mlađan Dimitrijević je pokrenuo privatnu tužbu protiv Ranka zbog uvrede časti, tvrdeći da ga je ovaj psovao i vređao. Po tvrdnjama Ranka, razlog za ovu tužbu ne leži u svađi – koja se nikada nije ni dogodila – već u neprijateljstvu koje je Mlađan razvio prema Ranko kada je on odbio da svedoči u njegovu korist kada se Mlađan razvodio od svoje bivše supruge i pokušavao da stekne vlasništvo nad farmom koja je bila deo zajedničke imovine. Rajko nije želeo da daje lažo svedočanstvo ali je potom sam postao žrtva istog. Mlađan je našao dvojicu prijatelja koji su predstavljeni kao svedoci svađe i Osnovni sud u Aleksincu je ove godine presudio u korist Mlađana i odredio da Ranko plati 350.000 dinara odštete zbog povrede časti.

Noć pre nego što je podneo tužbu protiv Ranka, Mlađan je napao njegovog starijeg sina koji je tada bio maloletan. Dete je narednih 17 dana provelo na psihijatriji zbog pretrpljene traume. Tužba koju je Ranko podneo protiv Mlađana zbog ovog napada i dalje nije dobila svoj sudski epilog.

Veče kada su izvršitelji došli na Rankov posed, na njegovom placu su stajali traktor i prikolica koji pripadaju jednom drugom komšiji. Iako je vlasnik mašina predstavio dokaz o vlasništvu izvršitelj je sa svojim unajmljenim batinašima zaplenio prikolicu i time naneo štetu trećem licu koje nema nikakve veze sa izvršnim postupkom otuđivši njegova sredstva za rad. Ranko je do juče bilo zabranjeno da prilazi popisanim životinjama na njegovoj farmi tako da su u 4 dana neke uginule a sve znatno oslabile. To je primera kako se izvršitelji odnose prema imovini izvršnog dužnika. Dodatno, izvršitelj je na licu mesta obavestio Rajka da je njegov dug porastao sa 350.000 na 730.000 dinara. Izvršitelj za unajmljivanje opreme za prevoz stoke (koju do kraja popisa nije ni prevezao) i upošljavanje 6 maskiranih plaćenika koji su ugrožavali bezbednost i zdravlje dece, traži da Ranko plati 380.000 dinara. Ranko i njegov komšija su podneli prigovor za otklanjanje nepravilnosti. Za privatnu tužbu, ovaj seljak koji živi od svog rada i hrani četvoro dece, nema dovoljno novca.

Združena akcija Krov nad glavom najoštrije osuđuje ophođenje izvršitelja koji sve češće unajmljuju privatno obezbeđene koje koriste kao paravojne formacije u službi zastrašivanja i iznude. Osuđujemo i držanje policije koja mirno posmatra ili učestvuje u teroru nad narodom. Slika na kojoj se vidi predstavnik kancelarije Trajković i nekolicina maskiranih razbojnika je prikaz našeg vremena. Epohe u kojoj osiljeni privatnici i gazde bespoštedno cede i poslednji dinar iz džepova radnih ljudi i uzimaju seljacima hleb iz usta. Pod parolama „Zakon se mora poštovati!“ „Dugovi se moraju vratiti!“, „Privatna svojina je neprikosnovena!“ gaze i otimaju ono malo najosnovnije lične svojine koja je ostala na raspolaganju običnim ljudima koji u kapitalističkoj Srbiji žive kao robovi, kršeći u tom procesu osnovna ljudska prava i ugrožavajući zdravlje i bezbednost građana. Bilo da ste dete, nepokretni starac, samohrani roditelj, vaša ljudska prava i potrebe moraju stati u red iza najsvetijeg od svih prava – prava bogaćenja. Jer tamo gde ima privatne dobiti nema jednakosti i pravde.

Niko bez doma!

Združena akcija Krov nad glavom

Leave a Comment