15thJan

Solidarnost sa borcima iz Subotice

Krajem 2019. bivši radnik HI „Zorka“ i borac za radnička prava iz Subotice, Mikloš Olajoš Nađ je nepravedno osuđen na isplatu kazne u iznosu od 32.000 dinara. 

Na lokalnim izborima u Subotici 2012. godine “Solidarnost” se kandidovala kao grupa građana i dobila je 1,14% glasova. Za troškove predizborne kampanje prikupili su, dobrovoljnim prilozima građana, 96.590 dinara. Agencija za borbu protiv korupcije je protiv Mikloša Olajoša Nađa, nosioca liste, podnela prekršajnu prijavu 2015. godine, sedam godina kasnije, obrazlažući je nedostavljanjem finansijskog izveštaja o prihodima i rashodima.

Mikloš je zajedno sa svojim kolegama i saborcima organizovao neke od prvih odbrana od prinudnih iseljenja u Srbiji. U periodu od 2006. do 2010. branili su stanove radnika metalske industrije „Sever“ koji su plenjeni zbog sudskih troškova nastalih nakon što je 500 radnika izgubilo tužbe protiv preduzeća za neisplaćene zarade u periodu od 1997. do 2002. Članovi udruženja Solidarnost nastavljaju da pružaju pomoć ugroženim radnicima do danas i angažovani su u subotičkom ogranku Krova.

U saopštenju udruženja navode: „Pre sedam godina grupa građana ‘Solidarnost’ izišla je na lokalne izbore za Skupštinu grada Subotice 6. maja 2012. godine sa motivacijom da se čuje reč osiromašenih radnika i nezaposlenih koji su bili izbačeni na ulicu iz opljačkanih preduzeća kao što su ‘Sever’, ‘Agrokombinat’, ‘Agroseme Panonija’, ‘Fidelinka’ itd. Među nama je bilo i nezaposlenih, ljudi sa malim penzijama, što sve odslikava da smo predstavljali Subotičane. Nas nisu finansirali ni država, ni političke partije mi tajkuni.“

Novosadski ogranak Združene akcije Krov nad glavom šalje 10.000 dinara za potrebe plaćanja sudske kazne. Pozivamo sve građane da se solidarišu sa jednim od veterana radničke borbe i jednim od prvih borcem protiv prinudnih iseljenja donacijom na račun:

325-9500600012248-69 (Otp Banka)

Primalac: SKJ u Srbiji, ogranak Subotica, Trg Cara Jovana Nenada 15

Svrha uplate: Solidarna donacija

 

Leave a Comment