zdruzena-akcija-krov-nad-glavom-transparenti
15thMar

Združena akcija Krov nad glavom zahteva od Komore izvršitelja i Vlade Srbije da zabrane prinudna iseljenja tokom epidemije koronavirusa!

Združena akcija Krov nad glavom zahteva od Komore izvršitelja da se, tokom trajanja epidemije korona virusa, zaustave sva zakazana i sva nenajavljena prinudna iseljenja porodica. Zahtevamo da se Komora izvršitelja što hitnije izjasni o ovom pitanju kako bi ugrožene porodice i zainteresovana javnost znali na koji način da se pripreme i odnose prema situaciji tako da se poštuju uvedene mere zaštite.

Združena akcija Krov nad glavom će uputiti Vladi Srbije i drugim relevantnim institucijama zahtev za moratorijum na prinudna iseljenja zbog pandemije.

Ljudi i porodice koji se nalaze pred iseljenjem iz jedinog doma trpe ozbiljne zdravstvene posledice. Bezbroj puta smo bili svedoci moždanih udara, srčanih udara, intenziviranja hroničnih bolesti i pogoršanja zdravstvenog stanja uopšte, usled prisilnih iseljenja. Izbacivati ljude iz njihovog jedinog doma znači izlagati ih ozbiljnom riziku po zdravlje i život, stresu i sigurnom pogoršanju već postojećih zdravstvenih problema.

Epidemija Koronavirusa se sve više i više širi i na našu zemlju. U ovoj situaciji, Srbija ne sme da dopusti bilo kakvo dodatno ugrožavanje zdravlja svojih građana i povećanje pritiska na naše bolnice i domove zdravlja.

Obaveštavamo javnost da će naši aktivisti, u slučaju da se iseljenja nastave, biti u izolaciji sa porodicama koje su u najvećoj opasnosti – onima kod kojih izvršitelji ne najavljuju iseljenja i onima kojima su iseljenja zakazana.

U Beogradu, 15. mart 2020.
Združena akcija Krov nad glavom

Leave a Comment