1stDec

Pritisak javnosti je jedino što nas štiti od talasa iseljenja usred pandemije

Izvršiteljka Mirjana Dimitrijević je juče odustala od najavljenog iseljenja porodice Vuksanović i odložila ga za mart sledeće godine, zbog pandemije Covid-19. Združena akcija Krov nad glavom se od jula 2017. godine angažovala na solidarnoj podršci porodici Vuksanović, a slučaj je s vremenom pobudio veliko interesovanje medija i organizacija za ljudska prava, koje su sa pažnjom pratile da li će se sprovesti iseljenje koje je bilo najavljeno za juče u 12h, uprkos merama zaštite od pandemije. Iako niko od članova porodice Vuksanović nije zaražen, izvršiteljka je sat vremena uoči najavljenog iseljenja odlučila da uopšte ne izađe na teren i da odloži iseljenje do marta, zbog opšte eskalacije pandemije Covid-19.

Istovremeno, juče oko 11h na beogradskoj opštini Čukarica drugi izvršitelj je pokušao da sprovede iseljenje porodice čiji je član oboleo od Covida. Izvršitelj je izašao na teren u pratnji policije i drugih službi i pomoćnika. Odustali su tek nakon što im je obolela osoba pokazala test sa pozitivnim nalazom. Na odlasku su rekli da će doći ponovo za dve nedelje, kada oboleli bude ozdravio. Da oboleli juče nije imao dokaz da je pozitivan na Covid-19, on i njegova porodica bi sada bili na ulici.

Razlika između porodice Vuksanović i porodice sa Čukarice je u tome što je slučaj Vuksanovića poznat javnosti, dok je izvršitelj koji postupa u slučaju porodice sa Čukarice juče mislio da ga niko ne gleda, i da je porodica prepuštena njemu na milost i nemilost, van pažnje javnosti. Sa druge strane, izvršiteljka Mirjana Dimitrijević juče nije pokazala dobru volju i humanost, nego strah od suda javnosti. Ovo je još jedan rečit dokaz da su solidarnost i javnost naše najjače oružje u borbi protiv progona slabih i nezaštićenih.

Zahtevamo od Ministarstva pravde i Komore javnih izvršitelja da odmah stave moratorijum na prinudna iseljenja do okončanja pandemije Covid-19.

NIKO BEZ DOMA!

Leave a Comment