14thNov

Radničkom naselju preti rušenje

 

„Zmaj“ namerava da na mestu malog naselja uz ogradu fabrike, na kome su se porodice kućile decenijama, pošto ga sravni sa zemljom, sazida skladište. Time bi ova zajednica podelila sudbinu stotina sličnih radničkih kolonija i fabričkih naselja privatizovanih zajedno sa firmama koje su ih gradile za svoje radnike

Šest porodica u Smederevu ovog novembra živi u strepnji da će ostati bez doma. Pre deset dana, u nedelju, predstavnici firme ”Zmaj” su započeli rušenje njihovih kuća. Uspeli su da poruše pomoćne objekte svim domaćinstvima. Dragoceni ogrev, teškom mukom obezbeđen u susret zimi, našao se rasut pod vedrim nebom.

– Ovo je teror. Izbacuju nas kao pse, bez milosti, kao da posle 40 godina života ovde nemamo nikakva prava. Plaćali smo struju, vodu, porez na imovinu. Sve smo ovde utkali, i sada nemamo prava ni na rođeni život –  izjavila je novinarima Jelica Pajić, jedna od ugroženih stanarki.

Problem je nastao kada je privatno preduzeće „Zmaj“, na nepoznat način došlo u posed zemljišta propale fabrike ‘’Fagram’’, koja je pre šezdeset godina dodelila parcele i objekte na korišćenje ugroženim porodicama.

U februaru 2018 godine na osnovu neizmirenih računa, stanarima je isključena voda.

Zatim, 4. novembra je započelo rušenje šupa. Tom prilikom je pozivana i policija koja je tri puta izlazila, ali nije naložila da se obustavi rušenje.

Dva dana kasnije, 6. novembra, EPS Smederevo je isključio struju svim stanarima na osnovu  rešenja o nemogućnosti legalizacije i rešenja o rušenju.

Jelica Pajić, jedna od stanarki, podnela je tužbu sa predlogom za određivanje privremene mere u osnovnom sudu u Smederevu i tužbu prema firmi ”Zmaj”

8. novembra je bilo zakazano suđenje, međutim otkazano zbog nedolaska predstavnika firme ”Zmaj”.

Sud je doneo privremenu meru da se struja priključi, čemu se usprotivilo fabričko obezbeđenje, pa je intervenisala i policija. Struja je na kraju priključena.

„Zmaj“ namerava da na mestu tih kuća uz ogradu fabrike, na kome su se porodice kućile decenijama, pošto ih sravni sa zemljom, sazida skladište. Time bi ovo malo naselje podelilo sudbinu stotina sličnih radničkih kolonija privatizovanih zajedno sa firmama koje su ih gradile za svoje radnike.

Leave a Comment