9thJan

Porodici Ćitić iz Užica preti iseljenje

 

Kuća porodice Ćitić je prodata na javnom nadmetanju 6. decembra u Užicu. O održavanju javnog nadmetanja porodica nije bila obaveštena, iako su dva meseca pratili svoju poštu kao i oglasnu tablu u sudu. Porodica sumnja da je prekršen Zakon o izvršenju i obezbeđenju. Nadmetanju su, pored javnog izvršitelja, prisustvovali poverilac i još dva lica. Izvršni poverilac je kupio kuću za 50% procenjene vrednosti. Ovim je počeo proces iseljenja četvoročlane porodice Ćitić iz njihovog doma. Protiv Đorđa Dogandžića, javnog izvršitelja, pravna zastupnica porodice Ćitić je podnela prigovor Komori izvršitelja, kao i nekoliko tužbi Prvom osnovnom sudu u Užicu.

Da bi bila izvršena presuda u sporu oko 1/3 nasledstva (odnosno 1/3 kuće), porodica Ćitić je ostala bez cele kuće u kojoj živi. Radi se o staroj kući, iz 1926. godine, koja se nalazi u Vidovdanskoj ulici. Branislav Ćitić je naslednik dela imovine, a druge delove je porodica otkupljivala od ostalih naslednika. Tako su postali vlasnici 2/3 kuće. Vlasnici ostatka su Zoran Nikačević, ujak Branislava Ćitića, i njegova sestra Miroslava. Naime, ujakova porodica je živela u toj kući do 1958. kada su se odselili u Englesku. Zoran Nikačević je engleski državljanin, bavi se trgovinom oružja i izuzetno je bogat. Miroslava Nikačević je takođe engleska državljanka. Njih dvoje su pokrenuli spor kako bi dobili svoj deo nasledstva (1/3 kuće). U skladu s tim, Branislav Ćitić im je ponudio fizičku deobu (prizemlje kuće koje površinski prevazilazi 1/3 ukupne površine), ali su oni to odbili. Nakon toga im je ponuđeno da svoj deo naplate od prodaje vikendice porodice Ćitić u Ljubanjama. Međutim, ni to nije prihvaćeno. Obrazloženje pravne zastupnice poverilaca je predmet izvršenja ne može biti druga nepokretnost, jer samo kuća može da namiri potraživanja poverilaca. Sudski veštak, Blagoje Radojičić, procenio je vrednost celokupne imovine na oko 100.000 evra. Tako da su potraživanja poverilaca 1/3 od te sume.

Građani Užica znaju dobro koliko košta kvadrat na toj lokaciji u Užicu, a svi ostali mogu da pogledaju oglase za prodaju stanova. Kuća se uopšte ne vodi na izvršnog dužnika, Branislava, već na njegovu suprugu Gordanu Ćitić. Zbog toga je Osnovni sud u Užicu i doneo privremenu meru kojom su oborene prve dve zakazane licitacije. Situaciju porodice Ćitić dodatno otežava činjenica da je privatni izvršitelj, Đorđe Dogandžić iz Užica, stavio blokadu na račun Gordane Ćitić, medicinske sestre, kako bi na taj način naplatio troškove spora, iako ona nije izvršni dužnik.

Zbog svega navedenog, porodica Ćitić sumnja da je žrtva organizovane prevare koju omogućava i sprovodi izvršitelj Đorđe Dogandžić. Iz njihove kuće ih iseljava dalji rođak koji tu ne planira da živi, već samo ima cilj da ostvari finansijsku korist. Pozivamo sve građanke i građane Užica da se solidarišu sa porodicom Ćitić i pomognu im da sačuvaju svoj krov nad glavom. Ovo što se dešava porodici Ćitić danas, sutra može da se desi bilo kome od Vas. Zato je potrebno da odbranama prevarenih porodica i pojedina ogolimo nepravu koju omogućava Zakon o izvršenju i obezbeđenju i institucije “javnih “, privatnih izvršitelja. 

 

NIKO BEZ DOMA!  

2 thoughts on “Porodici Ćitić iz Užica preti iseljenje”

  1. Povodom pisanja novina INFORMER, već više od mesec dana o pljački tzv. I Z V R Š I T E LJ A:
    Pitanje; Demokratija sa Nacizmom, kako bi se to onda zvalo? Kad su Nacisti 1934te godine došli na vlast u Nemačkoj, ubrzo su doneli Zakone o Jevrejima, koji su im omogućili da ’’po Zakonu’’ oduzimaju Jevrejima pravo na imovinu, na rad i pravo glasa, dakle pravo na Ž I V -O T. U našoj državi odskora funkcioniše takav Zakon i ni jedan drugi ne može se sa njme uporediti, a to je Zakon o I Z V R Š I T E LJ I M A. Dakle Država se setila (znamo na koga mislimo, pa čak i glavni urednik Informera, samo što on to ime smatra svetim i zbog toga neće pustiti ovaj komentar) kako da iskoristi i budžet puni i na ovakav način, ozakonila je one, koji su to pre radili nezakonito, pa je ugroženi građanin mogao da pozove policiju da ga zaštiti, a sada nema koga da zove, jer pljačkaši dolaze na vrata pod zaštitom policije i tako umesto da budu u zatvoru oni osnivaju agencije za pljačku sirotinje i tako se bogate enormno i brzo pod zaštitom onoga, ko svaki dan roni suze (krokodilske) i zahvaljuje siritinji na podršci za učinjene reforme. Ako je ovo zakon pravde, onda je i onaj nacistički isto to.

  2. Ova kuća ne bi smela biti predmet izvršenja već pripasti u celosti onima koji u njoj žive po osnovu ODRŽAJA. Drugi razlog bi trebao biti proglašenje onih koji su uzeli strano državljanstvo nedostojnim naslednicima. Bilo je nepisano pravilo daonaj koji ode iz kuće pa makar i u drugu ulicu tu više nema šta da traži. Pravne norme unormalnim državama niču iz moralnih pa bi tako trebalo i kod nas.

Leave a Comment