3rdJul

Trudbenik: završen Festival solidarnosti, borba se nastavlja

U nedelju 30.06. završio se prvi Festival Solidarnosti koji je Združena Akcija „Krov nad glavom“ organizovala u radničkom naselju Trudbenika, pod naslovom „Odbranimo zidare društva“. Tokom tri dana festivala su bili predstavljeni i izvedeni razni muzički, filmski, pozorišni i dr. programi i tribine, a posetilo nas je preko 250 ljudi.

Još jednom se zahvaljujemo svim umetnicima i kolektivima koji su učestvovali na festivalu* i svima koji su došli da iskažu solidarnost sa žiteljima radničkog naselja; kao i Radničkom muzeju Trudbenik, koji je zajedno sa nama učestvovao u organizaciji festivala.

 

 

Nažalost, porodicama koje žive u radničkom naselju u ulici Luneta Milovanovića se još uvek osporava osnovno pravo na krov nad glavom.

Osim što im konstantno preti prisilno iseljenje i ostanak bez jedinog doma, stanari radničkog naselja Trudbenik su ugroženi i izgradnjom kompleksa ,,East Side”. U toku trajanja festivala solidarnosti prošlog vikenda, došlo je do pucanja cevi, zbog čega su stanari koji i inače žive u izuzetno lošim uslovima u barakama dodatno ugroženi. Usled radova na gradilištu došlo je do otvaranja klizišta, koji je prvo doveo do pucanja jedne od zgrada gde ljudi i dalje žive i otvorio pukotinu širine preko pola metra; a zatim i do pucanja cevi na mestu gde se ona ukršta sa rasedom klizišta.

 

Jedna od  stambenih zgrada oštećenih zbog nemara na  gradilištu “East Side”

 

Za ovaj kvar niko ne prihvata odgovornost: pošto stanare ne priznaje kao legalne, vodovod ne zanima ništa što se dešava dalje od vodomera preko koga voda ulazi u naselje, dok izvođač radova ne želi da interveniše van gradilišta, iako je on izazvao klizište. U nedelju, rano popodne kada se desilo pucanje cevi, stanarima je rečeno da se jave tek sutradan; do sada ništa nije urađeno. Stanari su bili prinuđeni da sami zatvore vodu u cevi koja je pukla, što znači da cela baraka i još nekoliko domaćinstva nemaju vodu u danima kada je temperatura i preko 35 stepeni.

Bahatost lokalnih investitora i nebriga nadležnih institucija zajedno predstavljaju pretnju po goli opstanak stanara radničkog naselja. Činjenica da su nekadašnji zidari društva primorani da žive u popucalim kućama, bez vode – i da im čak i iz tih nedostojnih i nehumanih uslova preti iseljenje – ne predstavlja samo ličnu tragediju preko 20 porodica; ona predstavlja i znak uzbune za sve veće sistemske probleme u našem društvu. Ovakvi primeri solidarnosti, i mnogi drugi, biće nam preko potrebni u danima koji dolaze.

Odbranimo zidare društva!

Niko bez doma!

 

*Zahvaljujemo se bendu Presing; Pip mjuzik; Ivani Koraksić, Mariji Kauzlarić, Ivi Palurović, Davidu Radonjiću, Draženu Horvatiću, Francisku Tomsiču, Stanislavi Barać, Tanji Šljivar, kolektivu “Kurs”, kolektivima “Horkestar” i “Naša Pjesma”; učesnicima tima paviljona Srbije sa Praškog kvadrijenala; Centru za jugoslovenske studije, Grupi za studije angažovanosti Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, i Kino-klubu Barut za njihovo učešće u festivalu.

Leave a Comment