2ndJul

DOK SE ZARAZA RASPLAMSAVA, VLASTI KAŽNJAVAJU I PROGONE LJUDE KOJI POMAŽU NAJUGROŽENIJIMA

Na predlog izvršiteljke Mirjane Dimitrijević sud je novčano kaznio troje aktivista Združene akcije Krov nad glavom sa po 10.000 dinara zbog navodnog ometanja prinudnog iseljenja porodice Drča na Bežanijskoj kosi 5. februara 2020. godine. Istovremeno, policija je protiv aktiviste Krova nad glavom koji je 30. januara napadnut prilikom akcije solidarne podrške porodici Mijatović, pokrenula prekršajni postupak za „učestvovanje u tuči“!

Ni jedno od aktivista koje je sud kaznio po prijavi Mirjane Dimitrijević nisu bili ni blizu prinudnog iseljenja na Bežanijskoj kosi 5. februara, niti su Dimitrijević i policija dali bilo kakav dokaz za svoju tvrdnju da su troje kažnjenih ometali i sprečavali sprovođenje izvršenja. Solidarna akcija 30. januara je u celosti snimljena i objavljena na Fejsbuk nalogu Združene akcije Krov nad glavom, i na snimku se jasno vidi da je naš drug bio žrtva napada bahatog poverioca koji tog dana planirao da porodicu Mijatović izbaci na ulicu https://www.facebook.com/zakrovnadglavom/videos/547143739220012/ 

Svo četvoro aktivista koje država kažnjava su tokom vanrednog stanja učestvovali u solidarnim akcijama Združene akcije Krov nad glavom. Dok se zaraza ponovo rasplamsava, vlasti progone one koji su tokom vanrednog stanja radili posao države – pomagali ljudima koje su mere protiv zaraze ostavile bez ikakvih sredstava za preživljavanje.

Suđenje našem drugu za lažne optužbe da je „učestvovao u tuči“ održaće se 9. jula u 13.45 u Prekršajnom sudu u Beogradu. Pozivamo građane da se okupe ispred prekršajnog suda da zajedno izrazimo protest protiv kriminalizacije solidarnosti u Srbiji.

NIKO BEZ DOMA!

 

U Beogradu, 2. jula 2020. godine

Združena akcija Krov nad glavom

Leave a Comment