23rdJul

Odgovor na neistine u saopštenju Ministarstva pravde

Ministarstvo pravde je izdalo saopštenje povodom protesta građana ispred Prekršajnog suda u Beogradu, na kome smo zahtevali slobodu za sve političke zatvorenike i odgovornost za skandalozno postupanje određenih sudija i policajaca.

Ovim putem analiziramo saopštenje i ukazujemo na sve njegove netačnosti, manjkavosti i nepravilnosti:

Ministarstvo tvrdi da su “svi građani jednaki pred zakonom, kao i da svi oni za koje nadležni organi dokažu da su se nezakonito ponašali, vršili nasilje na ulicama i narušavali bezbednost građana, moraju snositi odgovornost u skladu sa zakonima Republike Srbije”. Iz presuda dostupnih javnosti jasno se vidi da su dokazi na kojim se sazniva presuda prikupljeni samo na osnovu iskaza policijskih službenika u kojima tvrde da su ih privedeni građani vređali. Ceneći isključivo ove iskaze, sud donosi presudu kojom se privedeni osuđuju na prekršaj iz člana 22 Zakona o javnom redu i miru, „Vređanje službenog lica u vršenju službene dužnosti“. Na osnovu snimaka koji kruže društvenim mrežama jasno se vidi da veliki broj privedenih uopšte nije učestvovao u neredima, već su mirno stajali sa strane, nosili parole sa natpisima protiv nasilja, ili samo prolazili pored mesta gde se protest održavao. Sud ove snimke nije uzeo kao dokazno sredstvo, iako bi oni znatno uticali na konačni ishod presude. Prilikom privođenja policija je identifikovala i ostala lica koja su se nalazila u društvu privedenih, i sva ova lica su mogli da budu pozvana u svojstvu svedoka – što sud, takođe, nije uradio. Iz svega navedenog jasno je da dokazi nisu potpuno izvedeni i da su presude donete ceneći samo one dokaze (i „dokaze“) koji su išli na štetu osuđenih.

Dalje, “Ministarsto pravde poziva prisutne građane na skupu da se suzdrže od komentarisanja sudskih odluka i neprimerenih poziva na razrešenje nosilaca pravosudnih funkcija” i dodaju da se komentarisanjem sudskih odluka ”pokušava narušiti integritet pravosuđa”. Zar integritet pravosuđa nije narušen samim privođenjem i osuđivanjem u takozvanom skraćenom postupku? Zar nije narušen kada su privedeni osuđeni bez prisustva advokata? I kada su potom ponovo osuđeni u ponovljenom postupku o kome ni oni ni njihovi advokati nisu bili obavešteni, već su saznali preko medija.

”Ministarstvo apeluje na sve predstavnike prisutnih organizacija civilnog društva da političke nesuglasice ne koriste i ne zloupotrebljavaju za degradaciju pravosuđa u Republici Srbiji, samo iz razloga što sudije primenjuju zakon jednako na sve.” Protest ispred Prekršajnog suda 22. jula jeste upravo reakcija organizacija i pojedinaca na degradirano pravosuđe koje donosi odluke pod uticajem politike, čime uveliko narušava ideje o nepristrasnosti i nezavisnost sudstva.

Svi ovi propusti u radu suda postoje i na njih se ukazuje već godinama; osuđivanje političkih zatvorenika u prethodne dve nedelje je samo dodatno ogolilo pristrasno delovanje suda i zavisnost od vladajuće politike. Iz tih razloga je i održan protest ispred Prekršajnog suda; da bi ukazao na manjkavosti sudskog politički uslovljenog odlučivanja, i izneo zahteve za odgovornost određenih nesavesnih sudija poput Gorana Milutinovića i Đure Pavlice, koji su i odranije poznati po degradaciji pravde i pravosuđa u službi režima.

Leave a Comment